Des
 d’aleshores les normes de seguretat es van modificar per garantir un 
nombre suficient de bots salvavides, però també per evitar el pas de 
navilis per zones perilloses. També va ser arrel d’allò que es va 
establir el sistema de vigilància d’icebergs.
Curiosament,
 i malgrat la fama que va assolir, aquella no va ser la pitjor 
catàstrofe naval. Al 1945 un transatlàntic alemany, el Wilhelm Gustloff,
 ple de refugiats va ser torpedinat per un submarí rus. Es va enfonsar 
en menys d’una hora i van morir quasi nou mil persones. Com sis Titànics
 junts!
Com
 que la història del Titànic va esdevenir gairebé una llegenda, amb el 
temps es van muntar expedicions per localitzar les restes del naufragi, i
 finalment el van localitzar a
 quatre mil metres de fondària. El cas estava partit en dos, però el més
 curiós era el mal estat general de la nau. Arreu s’hi podien veure una 
mena d’estalactites oxidades de
 colors rogencs i negrosos que penjaven de les zones metàl·liques. Això 
va ser una mala notícia per aquells que esperaven anar recuperant restes
 de la nau amb idea de fer-hi negoci. Però també una certa sorpresa ja 
que a aquella fondària s’esperava un ritme de corrosió més aviat lent.
Doncs
 quan s’han fet anàlisis de l’estat de les restes sembla que el que li 
està passant a la nau és, bàsicament, que hi ha determinats bacteris que
 se l’estan menjant. 
La
 manera com es repartia la corrosió resultava interessant. Era molt 
notable la diferència entre zones properes als objectes de fusta i les 
altres zones on únicament hi havia metall. Aquestes últimes estan molt 
més degradades, encara que la diferencia no durarà gaire més.
Ja
 sabem que el ferro en contacte amb l’aigua s’oxida, però la degradació 
del Titànic era molt superior a l’esperada. Alguna cosa més estava 
passant allà baix.
La
 clau són uns bacteris particulars que no fan servir un metabolisme 
basat en l’oxigen, com nosaltres i com la majoria d’ésser vius de la 
Terra. Són la família de bacteris sulforeductores,
 que per obtenir energia i mantenir el metabolisme el que fan és 
reaccions químiques basades en el sofre. És un sistema menys eficient 
que el nostre, però que en zones on no hi ha oxigen els permet viure. De
 fet, l’oxigen és altament tòxic per aquests bacteris.
Les
 reaccions químiques són una mica complicades, però si hi ha ferro en el
 sistema funcionen millor. Es generen més àcids, que fan que els 
bacteris visquin més còmodes i al final el ferro es transforma en sulfur
 de ferro, que és el que li dóna el color negre als caramells que pengen
 arreu de la nau.
Aquests
 bacteris, però no podien viure gaire còmodes a prop dels indrets del 
vaixell on hi havia fusta. La fusta era matèria orgànica que, al 
degradar-se alliberava oxigen, un producte que és tòxic per als bacteris
 del sofre. Per això el ferro d’aquestes zones està menys degradat. En 
canvi, altres bacteris que s’alimenten de matèria orgànica ja es 
trobaven a gust en aquelles condicions i s’anaven alimentant de les 
restes orgàniques de la nau.
Al final el que es forma és una comunitat microbiana
 ben organitzada. A la part exterior de les estalactites d’òxids hi ha 
els bacteris que viuen amb oxigen, els que s’anomenen aeròbics. Aquests 
bacteris s’alimenten dels productes residuals dels bacteris del sofre, 
que es troben a l’interior de l’estalactita, on no hi arriba l’oxigen i 
en canvi tenen accés al ferro. Una comunitat ben avinguda que cada dia 
degrada una bona quantitat de la nau i que, amb el temps, acabarà per 
netejar el fons del mar completament.
De
 manera que la propera vegada que mireu fotos de les restes del Titànic,
 recordeu que el que estareu mirant és, en realitat, un gegantí cultiu 
d’uns tipus de bacteris molt particulars o un gran i suculent banquet. 

