lunes, 27 de diciembre de 2010

Matinades, sol i fred

Aquests dies que amb el fred torna aquella sensació que tots hem tingut de no voler sortir del llit pel matí, independement que l'objectiu sigui el d' anar a treballar, que fa encara més complicat el tema.
Doncs si afegim que pel matí es quan esdevenen les temperatures més baixes del dia, pitjor encara.
Ens podriem pensar que durant la nit és quan s'assoleixen aquestes temperatures gelides, però no és del tot cert.
Suposem un hivern qualsevol sobre les 7 del matí és de nit i la temperatura és de 5ºC, doncs al sortir el sol cap a les 7:25 la temperatura es situa als 4ºC, si més no curios no creieu?, molts argumenten sense cap explicació científica, que es degut a que portem més hores desde l'ocàs.
Doncs l'explicació és un pel més complexe.
Per les dubtes fem un repàs ràpid de física ... si ens trobem amb un gas en un moment qualsevol (1) i li canviem algun dels seus paràmetres pressió (P), volum (V) o temperatura (T), l'estat en què es trobarà en aquest segon moment (2) tindrà la següent relació:
.. P1 x V1 ........ P2 x V2--------------- = ------------------...... T1 ................. T2
Això vol dir, que els tres paràmetres estan interrelacionats i quan canvies un, canvien els altres dos.
Ara anem al cas de el gas (aire) de la nostra atmosfera, i una matinada on la temperatura inicial (1) és freda i en sortir el sol escalfa l'aire de les capes altes, es fa més lleuger perquè es dilata, puja a zones més altes i genera un augment de volum instantàniament desmesurat (2) però sense que s'acabi d'escalfar tot l'aire. Només s'escalfen les capes altes, que és on el sol il·lumina quan comença a treure el cap.En resum, tenim en l'aire de l'atmosfera una disminució de la pressió produïda perquè l'aire calent de les capes altes succionen a la resta de l'aire cap amunt (es pot pensar com si fos un inflador tapat en què tires del mànec cap a fora), disminuint la pressió en el segon moment (2).Com que el volum varia molt poc i podem considerar-la per a la nostra anàlisi com que es manté constant V1 = V2 (només per poder entendre el fenomen), la relació que abans havíem fet ens queda (simplificant el volum V1 amb el V2 perquè són iguals)
.. P1 ........ P2-------- = --------.. T1 ......... T2i com en el moment (2) la pressió és més que en el moment (1), la temperatura també ho ha de ser perquè es mantingui la igualtat. Això ens diu (i arrodonint amb paraules fàcils), que ...A primera hora del matí les capes altes de l'atmosfera s'eleven, disminuirà la pressió i això fa baixar la temperatura. Això passa durant una estoneta, aproximadament 30 minuts, després el sol escalfa tot per igual, la pressió torna a la normalitat i la temperatura augmenta ràpidament.

La pregunta que ens podem fer ara és, i els dies que no surt el sol?, disculpeu-me l'arrogancia però el sol surt sempre (per sort) i quan està enboirat l'únic efecte que tindrem és que aquest fenòmen passarà igual, però amb meny intensitat. 
Això si, encara que poguem saber tot això, a mi em continua fent igual de ràbia haver de sortir del llit pel matí. I si fa fred encara més.