Però  el fet de plorar resulta, si més no, curiós. Per quin motiu hem de  deixar anar llàgrimes quan ens fem mal o quan sentim emocions  particularment intenses? 
El fet de tenir llàgrimes no  és sorprenent i tots sabem que la seva funció és la de mantenir l’ull  humit per poder veure-hi correctament. El que no és tant conegut són les  altres funcions de les llàgrimes i la complexitat que amaguen.
Per  començar hi ha dos tipus de llàgrimes. Les que generem quan plorem són  les més evidents, però també hi ha el llagrimeig normal, que fabriquem  constantment per mantenir una capa humida sobre l’ull. I aquí arriba el  primer detall poc conegut. No tenim una capa de llàgrimes sinó que en  són tres de capes.
Directament  en contacte amb l’ull hi ha una fina pel·lícula de moc. No com els del  nas, evidentment, però si que és una substancia mucosa segregada per les  glàndules conjuntivals que fa que la superfície de la còrnia sigui ben  llisa i ajuda a que la llàgrima s’enganxi a l’ull. Després hi ha la capa  aquosa, allò en que pensem quan imaginem una llàgrima, que està feta  sobretot per aigua, però que també conté proteïnes i algunes sals.  Finalment, a la superfície hi ha una finíssima pel·lícula oliosa  segregada per les glàndules palpebrals, que estan just al final de les  parpelles. La funció d’aquesta capa és la d’evitar que l’aigua de la  llàgrima s’evapori amb massa facilitat.
I la feina que fan les llàgrimes va més enllà de mantenir la humitat. Entre les proteïnes que s’hi troben  n’hi ha un parell que actuen com antibiòtics. La lisozima i algunes  immunoglobulines s’encarreguen de destruir els bacteris que estarien  encantats d'entrar dins el nostre organisme a través dels ulls.
  més enllà de mantenir la humitat. Entre les proteïnes que s’hi troben  n’hi ha un parell que actuen com antibiòtics. La lisozima i algunes  immunoglobulines s’encarreguen de destruir els bacteris que estarien  encantats d'entrar dins el nostre organisme a través dels ulls. 
A  més, la capa aquosa s’encarrega de la nutrició i aporta d’oxigen a la  còrnia. Com que la còrnia ha de ser transparent, no pot tenir vasos  sanguinis que li portin l’oxigen i els nutrients necessaris. Doncs  d’això s’encarreguen les llàgrimes, i cada vegada que parpellegem estem  fent que es reparteixin homogèniament els nutrients i l'oxigen per les  cèl·lules dels nostres ulls.   
I,  és clar, també hi ha la funció de protecció. Si entra un cos estrany,  la llàgrima ajuda a arrossegar-lo fora. A més, si ens fem mal a l’ull,  les proteïnes que contenen les llàgrimes participen en la cicatrització.
El cas és que la producció de llàgrimes es fa en les glàndules lacrimals,  que estan al costat superior de cada ull. Generen llàgrimes de forma  constant gràcies a que hi ha nervis que detecten el grau de sequedat de  l’ull. L’excés de llàgrima marxa pel conducte lacrimal fins les foses nassals on, normalment s’evaporen amb l’aire que respirem. De  fet, únicament quan plorem molt notem el sabor de les llàgrimes que  arriben al coll a través de les foses nasals.
  les foses nassals on, normalment s’evaporen amb l’aire que respirem. De  fet, únicament quan plorem molt notem el sabor de les llàgrimes que  arriben al coll a través de les foses nasals.
El detall és que del control de la secreció de llàgrimes s’encarrega el sistema nerviós autònom. Per  això, en situacions d’emocions intenses es pot posar en marxa  autònomament i començar a segregar més llàgrimes de les que l’ull  necessita. Un mecanisme semblant al de tremolar quan estem nerviosos o  enrogir quan passem vergonya.
  de la secreció de llàgrimes s’encarrega el sistema nerviós autònom. Per  això, en situacions d’emocions intenses es pot posar en marxa  autònomament i començar a segregar més llàgrimes de les que l’ull  necessita. Un mecanisme semblant al de tremolar quan estem nerviosos o  enrogir quan passem vergonya. 
Un investigador es va dedicar a comparar la  composició de llàgrimes generades en diferents situacions. Grups de  voluntaris van ser sotmesos a pelar cebes per una banda, o a veure  pel·lícules lacrimògenes per una altra. Quan queien les llàgrimes, les  recollien i les congelaven per analitzar-les després. Així podien  comparar de la mateixa persona com eren unes i altres llàgrimes.  
(Ui! Si els nens no plorem! Per un moment ho he oblidat.) 
I  eren diferents. Totes tenen una alta concentració de sals, i  sorprenentment de manganès. Un compost que encara no sabem que hi fa  allà. Però la diferencia era en les proteïnes. Les llàgrimes emocionals  en tenien força més. L’interessant és que entre aquestes proteïnes hi ha  bastants hormones relacionades amb l’estrès, com ara la corticotropina,  la prolactina, o l’encefalina. 
Això  ha portat a proposar una teoria que, al menys, té sentit. Les llàgrimes  serien una manera que tenim per eliminar l’excés d’hormones que generem  en situacions d’intensa emoció. Hormones associades a l’estrès van be  quan toca lluitar o fugir, però fan nosa en altres situacions. Les  llàgrimes serien una manera de treure-les ràpidament de la circulació.  Una funció semblant a la de l'orina o la suor, però enfocada a tornar  l’organisme a un equilibri hormonal, i en conseqüència, emocional, ja  que les hormones afecten molt les emocions. 
Aparentment,  algunes hormones marcarien el nivell d’alarma per començar a generar  les llàgrimes. Això explicaria que les dones  presentin amb més  freqüència aquesta mena de plor. I sobretot en determinats moments del  cicle.
I  també explica com de be et sents després d’una bona plorera. Simplement  has eliminat allò que et feia sentir angoixat i estressat. No és  exactament un fet psicològic sinó purament fisiològic

